Publisert

Hva er WiFi, og hva er internett ?

Hva er internett?

Internett er et globalt nettverk av datamaskiner og andre enheter som er koblet til hverandre gjennom et system av rutere og svitsjer. Dette nettverket lar enheter kommunisere med hverandre og dele informasjon, uansett hvor de er i verden.

På sitt mest grunnleggende nivå er internett ganske enkelt en samling av sammenkoblede nettverk. Disse nettverkene kan være store eller små, og de kan eies av enkeltpersoner, organisasjoner eller myndigheter. Internett gjør det mulig for enheter på forskjellige nettverk å kommunisere med hverandre, og skaper et stort nettverk av nettverk.

Internett består av mange forskjellige typer enheter, inkludert servere, rutere, svitsjer, modemer og personlige datamaskiner. Disse enhetene er koblet til hverandre gjennom en kompleks nett av kabler, fiberoptikk og trådløse tilkoblinger.

En av hovedtrekkene til internett er dets desentraliserte natur. I motsetning til tradisjonelle kommunikasjonssystemer, hvor det er et sentralt knutepunkt som kontrollerer flyten av informasjon, er internett et distribuert system der data kan flyte fritt mellom enheter uten å bli kontrollert av en enhet.

Denne desentraliserte naturen til internett har ført til dens utrolige vekst og suksess. Uten noen sentral myndighet som bestemmer hvem som kan koble seg til Internett, har internett blitt en plattform for innovasjon og kreativitet, slik at alle med internettforbindelse kan dele ideene sine og nå et globalt publikum.

Internett har også blitt et viktig verktøy for bedrifter, myndigheter og enkeltpersoner. Det muliggjør kommunikasjon, samarbeid og tilgang til informasjon i en skala som aldri før var mulig. Fra netthandel og banktjenester til sosiale medier og videokonferanser har internett forandret måten vi lever og jobber på.

Oppsummert er internett et globalt nettverk av sammenkoblede enheter som muliggjør kommunikasjon og informasjonsdeling i massiv skala. Dens desentraliserte natur har gjort den til en kraftig plattform for innovasjon og kreativitet, og den har blitt et viktig verktøy for bedrifter, myndigheter og enkeltpersoner over hele verden.

Hva er et nettverk?

Et nettverk er en gruppe enheter som er koblet til hverandre for å dele ressurser og informasjon. I sammenheng med internett er et nettverk en gruppe datamaskiner og andre enheter som er koblet sammen gjennom et system av rutere og svitsjer.

Når enheter er koblet til et nettverk, kan de kommunisere med hverandre og dele ressurser som filer, skrivere og internettilgang. Dette lar folk jobbe sammen om prosjekter, dele informasjon og samarbeide om oppgaver.

Et hjemmenettverk kan for eksempel bestå av en datamaskin, en skriver og en smarttelefon, alle koblet sammen via en ruter. Dette vil tillate noen å skrive ut fra telefonen, få tilgang til filer fra datamaskinen og koble til internett fra hvilken som helst enhet på nettverket.

Nettverk kan være store eller små, og de kan brukes til mange forskjellige formål. For eksempel kan en bedrift ha et nettverk som kobler alle datamaskinene og serverne sammen, slik at ansatte kan dele filer og få tilgang til bedriftens ressurser. På samme måte kan et universitet ha et nettverk som kobler alle sine bygninger og forskningsfasiliteter sammen, slik at studenter og forskere kan samarbeide og dele data.

Oppsummert er et nettverk en gruppe enheter som er koblet sammen for å dele ressurser og informasjon. Ved å koble enheter til et nettverk kan folk kommunisere med hverandre, dele ressurser og samarbeide om oppgaver.

Hva er en ruter?

En ruter er en enhet som kobler forskjellige nettverk sammen og lar enheter på disse nettverkene kommunisere med hverandre. I sammenheng med internett er en ruter en viktig komponent som gjør det mulig for enheter å koble seg til internett og få tilgang til nettressurser.

En ruter fungerer ved å sende data mellom ulike nettverk. Hvis du for eksempel vil ha tilgang til et nettsted på internett, sender enheten en forespørsel til ruteren din. Ruteren sender deretter forespørselen til din internettleverandør (ISP), som igjen sender den til nettstedets server. Når serveren svarer, sendes dataene tilbake gjennom den samme prosessen i revers, med ruteren som dirigerer dataene til enheten din.

Rutere er også ansvarlige for å dirigere data mellom enheter på samme nettverk. Hvis du for eksempel har en skriver koblet til hjemmenettverket, må enheten din vite hvordan den skal finne og kommunisere med den skriveren. Ruteren fungerer som en slags trafikkbetjent, og dirigerer data til riktig enhet på nettverket.

De fleste rutere har også innebygde sikkerhetsfunksjoner som bidrar til å beskytte nettverket ditt mot uautorisert tilgang. Rutere kan for eksempel settes opp til å kreve et passord for å koble til nettverket, og de kan konfigureres til å blokkere visse typer trafikk eller nettsteder.

Til slutt kan rutere også brukes til å utvide rekkevidden til et trådløst nettverk. Dette gjøres gjennom en prosess som kalles «wireless repeating», der en ruter mottar det trådløse signalet og deretter gjentar det for å utvide dekningsområdet.

Oppsummert er en ruter en enhet som kobler forskjellige nettverk sammen og dirigerer data mellom enheter på disse nettverkene. Rutere er en viktig komponent av internett og lar enheter få tilgang til nettressurser og kommunisere med hverandre. De gir også sikkerhetsfunksjoner for å beskytte nettverket ditt og kan brukes til å utvide rekkevidden til et trådløst nettverk.

Hva er Wi-Fi ?

Wi-Fi er en teknologi som lar enheter koble til et nettverk trådløst, uten behov for kabler eller ledninger. Wi-Fi brukes ofte til å koble enheter som bærbare datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett til internett, og det brukes også til trådløs utskrift, streaming av media og andre oppgaver. En WiFi-ruter står som regel i nærheten av der du befinner deg, da WiFi signalet har en begrenset rekkevidde.

For å koble til et Wi-Fi-nettverk må enheten din ha en trådløs nettverks-adapter, en radio mottaker om du vil. Dette kan bygges inn i enheten, som i mange bærbare datamaskiner og smarttelefoner, eller det kan legges til ved hjelp av en separat adapter som kobles til enhetens USB-port.

Når du kobler til et Wi-Fi-nettverk, kommuniserer enheten med en trådløs ruter som er koblet til internett. Ruteren sender og mottar data mellom enheten din og internett, slik at du kan surfe på nettsider, streame videoer og bruke nettbaserte applikasjoner.

Wi-Fi-nettverk bruker radiobølger til å overføre data, og de opererer på et sett med frekvenser som kalles «bånd». De to vanligste Wi-Fi-båndene er 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet. 2,4 GHz-båndet er tregere, men har lengre rekkevidde, mens 5 GHz-båndet er raskere, men har kortere rekkevidde.

For å sikre sikkerhet og forhindre uautorisert tilgang, kan Wi-Fi-nettverk settes opp med et passord eller andre sikkerhetsfunksjoner. Disse sikkerhetstiltakene bidrar til å beskytte din personlige informasjon og forhindrer andre i å bruke Wi-Fi-nettverket ditt uten tillatelse.

Oppsummert er Wi-Fi en trådløs radiosender som lar enheter koble seg til et nettverk uten behov for kabler eller ledninger. Wi-Fi-nettverk bruker radiobølger til å overføre data og kommunisere med en trådløs ruter som er koblet til internett. Wi-Fi-nettverk kan sikres med passord og andre sikkerhetsfunksjoner for å beskytte din personlige informasjon og forhindre uautorisert tilgang.

Standarder for trådløst nettverk

Standarder for trådløse nettverk refererer til settet med regler og protokoller som styrer hvordan enheter kommuniserer over et Wi-Fi-nettverk. Det er flere forskjellige trådløse nettverksstandarder i bruk i dag, hver med forskjellige muligheter og begrensninger.

Når du kjøper en Wi-Fi-ruter eller prøver å løse dekningsproblemer, er det viktig å forstå de forskjellige trådløse nettverksstandardene og hva de betyr for enhetene og nettverket.

Noen av de vanligste trådløse nettverksstandardene inkluderer:

  • 802.11a/b/g/n/ac/ax: Dette er de forskjellige versjonene av IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) trådløse nettverksstandard. Hver versjon tilbyr forskjellig hastighet og rekkevidde, med nyere versjoner som generelt er raskere og har lengre rekkevidde. Den siste versjonen er 802.11ax, som også er kjent som Wi-Fi 6.
  • 2,4 GHz vs. 5 GHz: Wi-Fi-nettverk kan operere på to forskjellige frekvensbånd: 2,4 GHz og 5 GHz. 2,4 GHz-båndet tilbyr lengre rekkevidde, men lavere hastigheter, mens 5 GHz-båndet tilbyr raskere hastigheter, men kortere rekkevidde. De fleste rutere støtter begge båndene, og enheter kan automatisk koble til riktig bånd basert på deres evner.
  • MIMO (Multiple Input, Multiple Output): MIMO er en teknologi som bruker flere antenner for å forbedre Wi-Fi-ytelsen. Ved å bruke flere antenner til å sende og motta data, kan MIMO øke både hastighet og rekkevidde.
  • Beamforming: Beamforming er en teknologi som dirigerer Wi-Fi-signaler til bestemte enheter, i stedet for å kringkaste dem i alle retninger. Dette kan bidra til å forbedre signalstyrken og redusere interferens.
  • Når du kjøper en Wi-Fi-ruter, er det viktig å vurdere faktorer som størrelsen på hjemmet eller kontoret ditt, antall enheter du skal koble til, og hvilke typer oppgaver du skal bruke nettverket til. En ruter med et høyere antall antenner og støtte for nyere trådløse nettverksstandarder vil generelt gi bedre ytelse og dekning.

Hvis du opplever dekningsproblemer med Wi-Fi-nettverket ditt, er det flere ting du kan gjøre for å forbedre det. Du kan prøve å flytte ruteren til et mer sentralt sted i hjemmet eller kontoret, justere antennene slik at de peker i forskjellige retninger, eller bruke en Wi-Fi-forlenger eller repeater for å øke signalstyrken. Du kan også prøve å endre den trådløse nettverkskanalen eller oppgradere til en ruter med bedre dekning og støtte for nyere trådløse nettverksstandarder.

Oppsummert refererer trådløse nettverks-standarder til settet med regler og protokoller som styrer hvordan enheter kommuniserer over et Wi-Fi-nettverk. Det er viktig å forstå de forskjellige standardene og mulighetene for trådløst nettverk når du kjøper en Wi-Fi-ruter eller prøver å løse deknings-problemer. Faktorer som antall antenner og støtte for nyere standarder kan påvirke ytelsen og dekningen, og det er flere strategier for å forbedre Wi-Fi-dekningen, inkludert flytting av ruteren, justering av antenner og bruk av forlengere eller repeatere.

Mesh «lappeteppe-nett»

Mesh-nettverk er en type trådløst nettverk som bruker flere noder for å gi dekning over et stort område. Hver node kommuniserer med andre noder i nettverket for å lage en nettlignende struktur, slik at data kan reise gjennom flere veier for å nå målet. Man kan se på det som et lappeteppe, hver lille boks sin radio-dekning overlapper hverandre og deler internett-tilgang med hverandre for å gi dekning til plasser man normalt sett ikke hadde nådd.

En av fordelene med et mesh-nettverk er at det kan gi bedre dekning enn tradisjonelle Wi-Fi-nettverk. Siden hver node kan kommunisere med andre noder, kan data overføres gjennom flere baner, noe som eliminerer døde soner og områder med dårlig signalstyrke.

Mesh-nettverk kan også være mer motstandsdyktige enn tradisjonelle Wi-Fi-nettverk. Hvis en node svikter eller mister forbindelsen, kan data fortsatt reise gjennom andre noder i nettverket. Dette sikrer at enheter forblir tilkoblet selv om en del av nettverket opplever problemer.

For å forbedre ytelsen inkluderer noen mesh-nettverk Ethernet-backhaul. Dette innebærer å koble til nodene i nettverket ved hjelp av Ethernet-kabler i stedet for kun å stole på trådløs kommunikasjon. Dette kan bidra til å sikre at data overføres raskt og pålitelig mellom noder. Hvis din bolig eller næringslokale har nettverks-plugger i veggen anbefaler vi alltids å bruke disse for å sikre optimal hastighet og stabilitet.

Å sette opp et mesh-nettverk kan være så enkelt som å legge til flere noder til et eksisterende nettverk, eller det kan innebære å sette opp et nytt nettverk fra bunnen av. Noen mesh-nettverk kommer med dedikerte apper eller programvare for å hjelpe deg med å administrere nettverket ditt.

Dårlig WiFi signal

Wi-Fi-signaler kringkastes ved hjelp av radiobølger, som kan påvirkes av en rekke fysiske barrierer og interferenskilder. Her er noen vanlige faktorer som kan forstyrre Wi-Fi-signaler:

Fysiske barrierer: Fysiske barrierer som betongvegger, metall og tykke trær kan blokkere eller svekke Wi-Fi-signaler. Dette er fordi radiobølgene som Wi-Fi-signaler bruker har problemer med å trenge gjennom faste gjenstander.

Elektrisk interferens: Elektrisk interferens kan oppstå når elektroniske enheter som mikrobølger, elektriske anlegg og babymonitorer er i banen til wifi signalene. Disse enhetene kan sende ut radiobølger på samme frekvens som Wi-Fi-signaler, og forårsake interferens som kan svekke eller forstyrre signalet.

Reflekterende overflater: Reflekterende overflater som speil og metall kan reflektere Wi-Fi-signaler, forårsake interferens som kan svekke signalet eller få det til å sprette rundt og skape døde soner.

Avstand: Wi-Fi-signaler kan svekkes når de beveger seg lenger unna ruteren. Dette kan føre til lavere hastigheter eller svakere signalstyrke i områder som er lenger unna ruteren.

Nettverkstopp: Hvis for mange enheter bruker Wi-Fi-nettverket på en gang, kan dette føre til overbelastning av nettverket og redusere den generelle hastigheten til nettverket.

For å forbedre Wi-Fi-signalstyrken og redusere interferens er det flere ting du kan gjøre. Du kan prøve å flytte ruteren til et mer sentralt sted i hjemmet ditt, vekk fra fysiske barrierer og interferenskilder. Du kan også prøve å oppgradere ruteren til en nyere modell som støtter de nyeste Wi-Fi-standardene, noe som kan forbedre ytelsen og rekkevidden. I tillegg kan bruk av Wi-Fi rekkevidde-forlengere eller mesh-nettverksnoder bidra til å utvide dekningen av nettverket til områder som er lenger unna ruteren.

Hva er 4G og 5G mobilnettverk?

4G og 5G er de siste generasjonene av mobilnettverksteknologi, som tilbyr raskere hastigheter og mer pålitelige tilkoblinger enn tidligere generasjoner som 3G og 2G.

Fra et brukerperspektiv lar 4G- og 5G-mobilnettverk deg få tilgang til internett, ringe og sende meldinger fra mobilenheten din, ved å bruke et mobilnettverk i stedet for et Wi-Fi-nettverk. Dette betyr at du kan holde deg tilkoblet selv når du er på farten, uten å måtte stole på Wi-Fi-hotspots eller andre Wi-Fi-nettverk.

En av de viktigste fordelene med 4G og 5G over Wi-Fi er mobiliteten. Med et mobilnettverk kan du holde deg tilkoblet internett og ringe og sende meldinger fra praktisk talt hvor som helst, så lenge du har et mobilsignal. Dette gjør mobilnettverk ideelle for folk som reiser ofte eller trenger å holde kontakten mens du er på farten.

En annen fordel med 4G og 5G er hastigheten. Begge nettverkene er i stand til å levere mye raskere nedlastings- og opplastingshastigheter enn de fleste Wi-Fi-nettverk, noe som kan være spesielt nyttig for oppgaver som å streame video, laste ned store filer eller spille online spill.

Det er imidlertid også noen ulemper ved å bruke 4G og 5G over Wi-Fi. For det første kan mobildataplaner være dyrere enn Wi-Fi-planer, og noen planer kan ha datatak eller andre begrensninger som begrenser bruken din. I tillegg kan mobilnettverk være gjenstand for overbelastning eller andre problemer som kan redusere forbindelsen din eller forårsake tapte anrop eller meldinger.

Wi-Fi-utskrift: En begrensning ved bruk av et mobilnettverk som 4G eller 5G er at du kanskje ikke kan skrive ut trådløst fra enheten din ved hjelp av Wi-Fi-utskrift. Wi-Fi-utskrift krever at enheten og skriveren din er på samme Wi-Fi-nettverk, så hvis du bruker et mobilnettverk, kan du kanskje ikke koble til skriveren trådløst. Noen skrivere kan imidlertid tilby andre utskriftsmetoder som Bluetooth eller bruk av en mobilapp.

AirPlay og Chromecast: En annen begrensning ved bruk av et mobilnettverk er at du kanskje ikke kan bruke trådløse strømmeenheter som AirPlay eller Chromecast. Disse enhetene krever at enheten din og strømmeenheten din er på samme Wi-Fi-nettverk, så hvis du bruker et mobilnettverk kan det hende du ikke kan koble til strømmeenheten trådløst. Noen strømmeenheter kan imidlertid tilby andre metoder for tilkobling som Bluetooth eller bruk av en mobilapp.

Streaming av video: Mens 4G- og 5G-nettverk er i stand til å levere høye nedlastingshastigheter, kan streaming av video i høyoppløsning eller 4K raskt spise opp datatillegget ditt og bli dyrt. Hvis du planlegger å streame mye videoinnhold, kan det være mer kostnadseffektivt å bruke et Wi-Fi-nettverk med et ubegrenset dataabonnement.

Når du bestemmer deg for om du skal bruke 4G/5G eller Wi-Fi, er det viktig å vurdere faktorer som bruksvaner, budsjett og dekningsområde. Hvis du trenger å holde deg tilkoblet mens du er på farten og trenger høye hastigheter, kan 4G eller 5G være det beste alternativet. Men hvis du primært bruker enheten hjemme eller i andre områder med Wi-Fi-dekning, eller hvis du har et budsjett og ønsker å minimere databruken, kan Wi-Fi være et bedre valg.

Oppsummert er 4G og 5G de siste generasjonene av mobil nettverksteknologi, som tilbyr raskere hastigheter og mer pålitelige tilkoblinger enn tidligere generasjoner. De tilbyr fordeler som mobilitet og hastighet, men kan være dyrere enn Wi-Fi og kan ha begrensninger som data kvoter eller nettverks-belastning. Avgjørelsen om du vil bruke 4G/5G eller Wi-Fi avhenger av faktorer som bruksvaner, budsjett og dekningsområde.

Trenger du hjelp med Wifi eller Internett i boligen eller på kontoret ?

Se våre tjenester, eller kontakt oss for en uforpliktende prat om internett-tilgang eller WiFi installasjon.

Publisert

Hjelp med spf, DKIM og DMARC

Hvordan jeg hjalp en kunde med å fikse e-post leveranseproblemer

Som bedriftseier er du avhengig av e-post for å kommunisere med dine kunder, klienter og partnere. Men hva skjer når e-postene dine havner i mottakerens spam- eller søppelpostmappe? Det kan være frustrerende og til og med skadelig for virksomheten din. Nylig hadde jeg en kunde som sto overfor dette problemet. Her er hvordan jeg hjalp dem med å fikse det.

Problemet
Kunden hadde sendt e-post til kundene sine en stund, men de la merke til at e-postene deres ikke ble levert til mottakerens innboks. I stedet ble de merket som spam eller havnet i søppelmappen. Dette var et alvorlig problem for dem, siden de gikk glipp av viktig kommunikasjon med kundene sine.

Løsningen
For å hjelpe dem med å fikse problemet implementerte jeg SPF-poster i DNS-serveren deres. Dette bidro til å autentisere e-postdomenet deres og sørget for at e-postene kom fra en bekreftet kilde. Dette alene bidro til å forbedre e-postleveransen deres, men vi stoppet ikke der.

Deretter implementerte jeg DKIM på DNS-serveren deres. DKIM (DomainKeys Identified Mail) er en e-postautentiseringsprotokoll som legger til en digital signatur i e-posthodet. Dette bidrar til å verifisere at e-posten ikke ble endret under transporten og kom fra den forventede avsenderen. Med DKIM på plass var kundens e-poster enda sikrere og mindre sannsynlighet for å bli merket som spam.

Til slutt satte jeg opp DMARC for dem på deres DNS-server. DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) er en e-postautentiseringsprotokoll som gir e-postdomeneeiere en måte å spesifisere hvordan de vil at e-post fra domenet deres skal håndteres. Den lar deg overvåke og kontrollere e-postene som sendes fra domenet ditt. Med DMARC kunne kunden ta kontroll over e-postleveransen og sikre at e-postene deres ble levert til kundenes innbokser.

Resultatene
Etter implementering av disse løsningene, forbedret kundens e-postleverbarhet dramatisk. E-postene deres ble ikke lenger merket som spam eller havnet i søppelmappen. De var i stand til å kommunisere med kundene sine mer effektivt, og virksomheten deres led ikke lenger på grunn av problemer med levering av e-post.

Konklusjon
Hvis du har problemer med levering av e-post, er det viktig å iverksette tiltak. Implementering av SPF, DKIM og DMARC kan bidra til å autentisere e-postdomenet ditt, sikre e-postene dine og ta kontroll over e-postleveransen din. Hvis du ikke er sikker på hvordan du gjør dette, ikke nøl med å ta kontakt med en profesjonell for å få hjelp. Med de riktige løsningene på plass kan du sørge for at e-postene dine blir levert til kundenes innbokser, og bedriften din kan fortsette å blomstre.

Publisert

iPad printer problem med en Brother DCP-1612w

denne kan gi din iPad printer problem

Hei, jeg heter Tommy Mikalsen og jobber som Apple-ekspert for EpleCheck. Nylig ble jeg kontaktet av en kunde som hadde problemer med å koble til sin Brother DCP-1612W-skriver til sine Apple-enheter, inkludert iPad. Jeg ble bedt om å komme på et hjemmebesøk for å hjelpe dem å løse et iPad printer problem.

Etter å ha ankommet kundens hjem, begynte jeg å feilsøke for å finne ut hvorfor deres Brother DCP-1612W-skriver ikke fungerte med deres Apple-enheter, inkludert iPad. Jeg sjekket de ulike innstillingene på skriveren og forsøkte å koble den til enhetene på forskjellige måter, men ingen av dem fungerte. Jeg bestemte meg for å sjekke spesifikasjonene for skriveren og fant ut at den ikke støttet AirPrint, en funksjon som gjør at Apple-enheter kan koble til kompatible skrivere uten å installere drivere eller programvare.

Med dette iPad printer problemet identifisert, var neste steg å finne en løsning for kunden. Jeg forklarte hva AirPrint var og hvordan det fungerte, og foreslo noen mulige løsninger, som å bruke en tredjeparts app (som er en dårlig app) eller oppgradere til en skriver som støttet AirPrint. Jeg gav også noen råd om hvordan kunden kunne holde sine enheter og programvare oppdatert for å unngå slike problemer i fremtiden.

Etter å ha diskutert alternativene med kunden, bestemte de seg for å oppgradere til en ny skriver som støttet AirPrint. Jeg hjalp dem med å velge en modell som ville fungere godt med deres Apple-enheter, og installerte den nye skriveren for dem. Kunden var fornøyd med løsningen, og jeg var glad for å kunne hjelpe med å løse deres iPad printer problem.

Å oppleve problemer med å koble Apple-enheter til en skriver kan være frustrerende og tidkrevende, spesielt når man ikke er kjent med teknologien. Som Apple-ekspert er det min jobb å hjelpe kundene med å finne løsninger på slike problemer og sikre at deres teknologi fungerer sømløst sammen. Ved å holde seg oppdatert på de nyeste oppdateringene og funksjonene, kan brukerne unngå potensielle problemer og nyte en bedre opplevelse med sine enheter.

Hvis du trenger hjelp med printere og iPad ikke nøl med å kontakte meg!

Publisert

Min reise fra Commodore til Mac

Min reise fra Commodore til Mac av Tommy Mikalsen

Jeg så min første datamaskin noensinne i hjembyen min Bodø i 1983 da jeg var 9 år gammel. Det var en Commodore Vic 20 som sto utstilt i en butikk, og jeg ble umiddelbart forelsket. Jeg kunne tenke meg alle de kule tingene den kunne vise på skjermen sin.

I 1984 fikk jeg en «Dragon 64» hjemmedatamaskin i en kort periode, og med hjelp fra moren min begynte jeg å lære litt programmering på den. Etter det kjøpte moren min en ZX Spectrum til meg, og jeg brukte den mest til å spille spill på.

I 1985 fikk jeg en Commodore 64 og jeg elsket den. Jeg hadde noen venner på skolen som også hadde en, og vi besøkte hverandre og spilte spill og utforsket dens muligheter. Jeg gikk til biblioteket og fant en bok om programmering i Basic og programmerte noen enkle programmer på min Commodore 64. Fra magasiner i butikken til venner rundt oss, utforsket vi dens muligheter og utvidet vår kunnskap med ferdigheter til å hacke spill og kikke inn i datamaskinens minne for å forstå hvordan den fungerte.

I 1988 brukte jeg konfirmasjonspengene mine på en Commodore Amiga 500, og den åpnet en helt ny verden for meg med dens muligheter til å lage musikk, skape flotte grafikker, programmere spill, ringe med modemer over hele verden og bytte disketter med venner over hele Europa. Noen av vennene mine og jeg dannet en programvaregruppe hvor vi viste frem våre ferdigheter, og vi bidro alle med vår tid og kompetanse til programvaren. Min kunnskap og forståelse av datamaskiner gikk dypere og dypere, og jeg kikket inn i datamaskinens maskinvare og programvare på bits og bytes-nivået. På et tidspunkt i 1992 døde Amigaen min for godt, og jeg ble opptatt med andre hobbyer en stund.

I 1995 kjøpte min mor en PC med Pentium-prosessor og Windows 95, samt et modem, og jeg gikk tilbake til å utforske Internett og alle dens spennende muligheter! Internett var nytt, og jeg begynte å programmere igjen, med fokus på webutvikling med Internet Explorer og Netscape Navigator. Jeg fant noen HTML-tutorials på internett og opprettet noen nettsider i 1997.

I 1998 kjøpte jeg min egen PC med Windows 98, en ISDN-modem, utforsket Internett og oppdaget internasjonale samfunn på Internett med likesinnede nerder. På den tiden bodde fire venner sammen, og vi hadde bare et modem, så vi fant ut at det var måter å dele internettilkoblingen til en PC med de andre. Dette brakte meg inn i verdenen av nettverksteknologi på Internett, og jeg kjøpte boken «Computer Networks» av Andrew Tannenbaum, som virkelig blåste meg bort. Jeg gikk dypere og dypere inn i nettverksteknologi og en venn av meg introduserte meg for Linux-operativsystemet, som igjen imponerte meg med sine utrolige programvare- og nettverksegenskaper. Jeg begynte å jobbe i en dataforretning der jeg solgte datamaskiner og programvare, og jeg ble introdusert for nye venner i nerdefellesskapet. Jeg kjøpte en ny PC med Windows XP og kjørte både Windows og Linux. Jeg brukte Windows til underholdning og Linux til utforsking og programmering.

Jeg byttet jobb noen ganger i løpet av 2000-tallet og jobbet som webutvikler, sikkerhetsekspert, IT-administrator på forskjellige operativsystemer som UNIX, * BSD, Windows NT, Linux, Windows Vista, men i 2009 hadde jeg hørt så mange gode ting om den nye Macen, så jeg bestemte meg for å kjøpe en. Det tok meg litt tid å bli vant til den, men jeg visste at Mac OS egentlig kjørte en variant av UNIX, så jeg forsto at den måtte være god! Da jeg lærte meg å bruke den, var jeg imponert over hvor brukervennlig og kraftig den var. Den hadde kraften til en UNIX-maskin og brukervennligheten som overgikk Windows. Jeg kjøpte raskt en iPhone og en iPad ikke lenge etter det. I mitt daglige arbeid bruker jeg hovedsakelig MacBook Pro, iPhone og iPad, men nylig har jeg vært imponert over Android-økosystemet med Chromebook, Android-telefoner og -nettbrett, så forhåpentligvis vil jeg dykke inn i det i 2023.

Publisert

Livet som digital nomade i Oslo

Tommy Mikalsen er IKT-ekspert hos EpleCheck AS

Livet som digital nomade i Oslo av Tommy Mikalsen

Bakgrunn

I perioden 2010-2014 valgte jeg å ta noen år fri fra jobben som IT-tekniker og webutvikler hos QXL.no for å reise verden rundt alene. Jeg besøkte mange land i Asia og Amerika, og tilbrakte mesteparten av tiden min på fly, tog eller buss når jeg ikke sov på et billig vandrerhjem. Jeg hadde alltid med meg MacBook Pro, iPhone og noen ganger iPad på reisene mine, mesteparten av tiden for underholdningens skyld.

Etter noen år på farten innså jeg at MacBook Pro-en min var tung å bære med meg, og jeg bestemte meg for å reise kun med iPhone og iPad siden de var mer bærbare og lette. Jeg brukte iPhonen min til lydbøker, samtaler, tekstmeldinger og sosiale medie-apper, og iPaden min til å spille spill, se filmer og gjøre kreativt arbeid.

På den tiden var det å være en digital nomade ikke så vanlig som det er i dag. De fleste mennesker var fanget ved skrivebordene sine foran datamaskinene sine på kontorene. Imidlertid omfavnet jeg denne livsstilen og var en av de tidlige pionerene i den digitale nomade-bevegelsen. I denne bloggposten vil jeg dele min erfaring som en digital nomade og hvordan jeg jobber mens jeg reiser med offentlig transport i Oslo og Viken.

Jobben som digital nomade

Som en digital nomade har jeg ikke et fast kontor, og det meste av jobben min utføres via min iPhone på 5G når jeg reiser med offentlig transport i Oslo og Viken. Når jeg ikke trenger å holde fokus på å kjøre bil, kan jeg bruke tiden min produktivt i stedet. Jeg jobber for EpleCheck, og vi har en telefonsentral som kjører på Asterisk, som ruter anrop til meg når du ringer og taster 1 for teknisk støtte. Vår telefonstemme ble spilt inn på en iPhone av meg og den legendariske Kari Simonsen. Jeg bruker en app på min iPhone kalt «Groundwire» til å svare på anrop på mine AirPods. Under samtalen tar jeg notater i appen «Notater» på min iPhone. Etter anropet setter jeg som regel opp en avtale for å utføre fjernhjelp, forretnings- eller hjemmebesøk eller hente harddisker for redning. Jeg bruker iPhone-appen «Kalender» og sørger for å sende en invitasjon til kunden, slik at vi begge er enige om tid og sted.

Mellom avtalene mine går jeg vanligvis til nærmeste Espresso House, som er rikelig rundt Oslo, og bruker min Espresso House-app til å bestille ubegrenset kaffe og te, siden jeg har et abonnement for det. Dessverre tilbyr Espresso House ikke gratis Wi-Fi, så jeg bruker hotspot-funksjonaliteten på min iPhone til å koble MacBooken min til internett. Noen ganger gjør jeg fjernskrivebordsøkter med kunder fra Espresso House, og hvis kunden bruker en Mac, bruker jeg Skjermdeling-appen som er innebygd i MacBooken. Hvis kunden bruker en Windows-PC, bruker jeg AnyDesk Remote Desktop.

Sittende arbeid

For å opprettholde konsentrasjonen mens jeg jobber stillesittende, bruker jeg «Fokus«-funksjonaliteten i iCloud. Dette filtrerer ut varsler fra apper som Snapchat, Facebook og andre apper jeg ikke vil bruke mens jeg jobber.

Noen ganger, hvis jeg trenger å gjøre noe sittende arbeid som å oppdatere nettsiden vår, EpleCheck.no, utvikle eller skrive lange e-poster, går jeg vanligvis til Deichman Bjørvika litt tidlig på dagen og finner en fin stol med utsikt over byen. Deichman har faktisk en flott gratis WiFi-tjeneste, selv om den er litt langsommere enn å bruke 5G på telefonen min. Jeg tar vanligvis med meg en stor kaffe eller te og åpner Safari eller Google Chrome for å gjøre litt tekstredigering, programmering eller hva som helst oppgaver som krever litt fokus. Mesteparten av tiden lytter jeg til musikk via YouTube Music-appen på telefonen min, eller lytter til podcaster på «Podcasts«-appen på mine AirPods.

Selvfølgelig har jeg som en erfaren internettbruker mange kontoer på mange tjenester på internett, som Facebook, Twitter, VG, Vipps, og så videre, så for å holde styr på alle passordene mine bruker jeg den innebygde passordbehandleren i Apple-produktene mine for å huske dem for meg. Jeg bruker BankID-appen på telefonen min for å godkjenne tjenester som krever det, og selvfølgelig bruker jeg bankens app på telefonen min, og jeg utfører betalinger hovedsakelig via Vipps-appen.

Websiden kjører WordPress og jeg kan oppdatere den via en app eller administrasjons-grensesnittet. Jeg bruker ssh til å administrerer våre virtuelle maskiner, som jeg kan gjøre fra iPhone men helst fra min MacBook Pro. Hvis jeg skal sjekke markedsføringen bruker jeg appen Google Ads for å sjekke.

Hjemme- og bedriftsbesøk

Vanligvis er det første jeg gjør om morgenen å sjekke e-postene mine, og selvfølgelig bruker jeg den innebygde Apple Mail-klienten på telefonen min. For å kommunisere med kunder bruker jeg «Jira»-appen der jeg oppdaterer kundene mine om fremdriften på oppgavene mine, samarbeider med kollegaen min og planlegger besøk til bedrifter eller folk hjemme hos dem. Jeg pleier å avtale avtaler i Kalender-appen, som synkroniserer med alle Apple-enhetene mine, slik at jeg alltid er oppdatert på hva som skal skje den dagen. For personer jeg snakker med på telefonen, lager jeg en oppføring for dem i Kontakter-appen, slik at jeg kan kommunisere med dem via Siri på iPhone eller MacBook uten å engang se på telefonen min, for eksempel «Hei Siri, send en melding til Klient om at jeg kommer 15 minutter for sent».

Når det er på tide å forlate hjemmet eller hvor jeg jobber den dagen, som vanligvis er et sted i sentrum av Oslo, bruker jeg Google Maps for å få retninger med buss, trikk, tog eller t-bane. Jeg har et årskort på Ruter-appen. Hvis destinasjonen min ikke er nær offentlig transport, går jeg vanligvis, eller bruker Voi-, Tier– eller Bolt-appen for å finne nærmeste elektriske sparkesykkel. Hvis jeg trenger å ta med mye utstyr til kunden, som datamaskiner eller nettverksutstyr, leier jeg vanligvis en bil via Hyre-appen eller Bybil-appen, og parkerer den nær destinasjonen.

Når jeg kommer til destinasjonen, avhengig av oppgaven, bruker jeg vanligvis Kamera-appen på iPhone-en min for å dokumentere ting, som nettverksoppsett, kabeloppsett eller til og med datamaskininnstillinger eller feilmeldinger jeg kommer over mens jeg gjør jobben min. Jeg tar rikelig med notater i Notater-appen og lager TODO-lister slik at jeg holder meg på oppgaven og ikke kaster bort tid. Hvis jeg støter på problemer jeg ikke kan håndtere på egenhånd, bruker jeg iMessage til å kommunisere med kollegaene mine, for å sende dem lydklipp, skjermbilder eller til og med bilder av hva jeg står overfor. Jeg har en flott kollega som er en allsidig IT-geni som kan ordne ting for meg i bakgrunnen mens jeg tar meg av kunden.

Under arbeidet ønsker kunden ofte se og lære av det jeg gjør, så de tilbyr meg ofte kaffe eller drikke, og mellom ventetiden på oppdateringer eller tregt internett, snakker vi om trivielle ting og småprater mens jeg viser dem «magiske» tips og triks på deres smart-enhet eller datamaskin, eller jeg bare svarer på spørsmålene deres om alt IT-relatert. Dette er favorittdelen av jobben min.

Etter arbeidet er ferdig, enten det er installasjon av datamaskiner, TV, Wi-Fi eller fiksing av nettverksproblemer, tar jeg betaling med min «Zettle»-app på min iPhone. Jeg har en bærbar betalingsterminal som kobles til via Bluetooth til min telefon, og terminalen aksepterer Vipps, kort og til og med kontantbetaling. Jeg starter opp Google Maps-appen og går vanligvis til nærmeste Espresso House for min gratis kaffe mens jeg forbereder meg på min neste tur til neste kunde.

Hjemmekontor og verksted

Hjemme har jeg en enkel hjemmekontorløsning for min MacBook Pro. Jeg bruker en HDMI-kabel til å koble den til en 32-tommers ekstern skjerm som henger på veggen. Jeg bruker virtuelle skrivebord både på min retina-skjerm og min eksterne skjerm. Til enhver tid kan jeg ha flere oppgaver gående på hvert skrivebord, noen ganger i flere dager eller til og med måneder.

Fra hjemmekontoret mitt gjennomfører jeg fjernøkter med kunder og jeg analyserer harddisker og kopierer fra floppy-disker, CD-er, DVD-er, SD-kort og alle slags filformater på alle slags operativsystemer. Jeg bruker USB-enheter til å redde data, og hvis harddiskene er for skadet, sender jeg dem til verkstedet vårt i Drammen, der kollegaen min driver med avansert diskredning. Hvis disken er virkelig skadet, pakker jeg den forsiktig inn i bobleplast og tar toget personlig til Drammen.

Om livet som digital nomade i Oslo

Som en digital nomade i Oslo, har jeg opplevd utallige fordeler som har gjort arbeidshverdagen min til en fantastisk opplevelse. Tiden vi lever i gir oss utrolig frihet og fleksibilitet ved å bruke arbeidsverktøy som Apple-produkter  tilbyr. 

En av de største fordelene er friheten jeg har til å jobbe hvor som helst og når som helst. Som en person som verdsetter frihet og fleksibilitet, gir dette meg muligheten til å balansere arbeidet med personlige interesser og fritid.

Å jobbe som digital nomade i Oslo har også gitt meg muligheten til å oppleve byen og alt den har å tilby. Gjennom å utforske byen mellom oppdrag og arbeidspauser, har jeg lært mye om Oslos rike historie og kultur, samt prøvd ulike matretter og opplevd lokale arrangementer og festivaler.

En annen stor fordel er muligheten til å møte nye mennesker og bygge nettverk på tvers av bransjer. Gjennom mine kundeoppdrag og bedriftsbesøk, har jeg møtt mange inspirerende mennesker og utvidet mitt kontaktnettverk, som har ført til flere spennende samarbeidsmuligheter.

Det å jobbe på farten gir også muligheten til å se mange nye steder og oppleve forskjellige kulturer på en mer dyp og autentisk måte enn om jeg var turist. Jeg har fått muligheten til å reise og jobbe på noen av Norges mest unike og fantastiske steder, som har gitt meg en dypere forståelse og respekt for norsk kultur og historie.

Alt i alt har det å jobbe som digital nomade i Oslo vært en utrolig givende opplevelse. Jeg har hatt muligheten til å designe min egen arbeidshverdag, møte nye mennesker, oppleve byen og se mange nye steder og kulturer, noe som har gjort dette til en livsstil jeg elsker.

Publisert

Slik løste vi et komplekst WiFi-problem i et betonghus

Som nettverkstekniker for EpleCheck AS, har jeg opplevd alle slags WiFi problemer i betonghus. Men en av de mest utfordrende problemene jeg nylig støtte på, var for en familie som bodde i et stort hus som var stort sett laget av betong. Han hadde slitt med dårlig WiFi-signal i lang tid, så han kontaktet oss for å få hjelp til å løse problemet.

Utfordringen var umiddelbart åpenbar. Huset hadde mange rom og korridorer fordelt på to etasjer, og de fleste av dem hadde betongvegger som hindret WiFi-signaler. I tillegg var internett-ruteren plassert i første etasje, og det var kun en kabel som gikk gjennom taket opp til andre etasje, og den ble brukt av hans Telenor T-WE tv-boks.

Vi visste at vi måtte finne en smart løsning som kunne løse disse utfordringene. Vi installerte en smart switch ved ruteren og satte opp flere VLAN for å opprette en VLAN-trunk opp til andre etasje hvor jeg plasserte en tilsvarende smart switch som dekodet VLAN. Dette tillot både Telenor T-WE tv-boksen og WiFi-forsterkeren å få sine respektive signaler.

Resultatet var fantastisk, løsningen fant vi i 2 små TP-Link Smart switcher til 300,- pr stk og et par korte nettverkskabler, hele løsningen på deres WiFi-problemer kostet dem under 800,- kr i utstyr. Familien har nå WiFi-dekning over hele huset, noe som har gjort en stor forskjell for dem, da deres barn benytter strømmetjenester og foreldre har hjemmekontor som trenger stabilt nett, familien trenger ikke lengre å håndtere dårlig signal eller døde soner i betonghuset. Vi er begeistret for at vi kunne løse dette komplekse problemet og gjøre en reell forskjell for vår kunde.

En enkel løsning på et komplisert problem

Konklusjonen er at denne erfaringen understreker viktigheten av å ha en profesjonell nettverkstekniker til å løse komplekse WiFi problemer i betonghus. Med riktig ekspertise og løsninger kan selv de mest utfordrende problemene overvinnes på en rimelig måte. Hvis du opplever WiFi-problemer i hjemmet eller på kontoret ditt, ikke nøl med å kontakte oss for profesjonell hjelp med WiFi og nettverksproblemer.

Publisert

Gratis iPhone-kurs

iPhone for nybegynnere

Bli med på vårt gratis iPhone-kurs for nybegynnere!

Er du en eldre person som nettopp har kjøpt en iPhone og føler deg forvirret av alle de nye funksjonene og innstillingene? Er du helt ny når det kommer til smarttelefoner og vet ikke hvor du skal begynne? Hvis du svarer ja på disse spørsmålene, har vi gode nyheter til deg! Vi arrangerer et gratis iPhone-kurs for nybegynnere lørdag 25. mars på Deichmann Bjørvika i Oslo.

Kurset vil være en blanding av klasserom, verksted og sosialisering og er rettet mot personer som er nye til iPhone og ønsker å lære å bruke den med selvtillit. Instruktøren vår, Tommy Mikalsen, er en erfaren tekniker som har jobbet med mange eldre mennesker og hjulpet dem med å komme i gang med smarttelefonene sine. Han vet hvordan han kan forklare ting på en enkel og lettfattelig måte, og han er alltid glad for å dele morsomme anekdoter fra sine opplevelser.

I løpet av kurset vil du lære det grunnleggende om å bruke iPhone, som å ringe og motta samtaler, sende og motta meldinger, surfe på internett, ta bilder og videoer og installere apper. Du vil også få praktisk erfaring med din egen iPhone og lære hvordan du kan tilpasse dens innstillinger og funksjoner for å passe dine behov.

Men kurset vårt handler ikke bare om å lære nye ferdigheter – det handler også om sosialisering og å møte nye mennesker som deler dine interesser. Du vil ha muligheten til å samhandle med andre iPhone-brukere og utveksle tips og triks. Du vil også bli kjent med vårt vennlige og hyggelige personale, som vil være der for å hjelpe deg med eventuelle spørsmål eller problemer du måtte ha.

Så ikke gå glipp av denne sjansen til å bli en iPhone-proff og bli med på vårt gratis kurs for nybegynnere. Du trenger ikke å ta med deg annet enn iPhone-en din og en positiv holdning. Vi vil stå for resten, inkludert forfriskninger og et komfortabelt læringsmiljø. Registrer deg nå ved å besøke Deichmann Bjørvika eller ved å kontakte oss. Vi ser frem til å se deg der!

English:

Are you an elderly person who has just purchased an iPhone and feels intimidated by all the new features and settings? Are you a total beginner when it comes to smartphones and don’t know where to start? If so, we have good news for you! We are arranging a free iPhone course for beginners on Saturday 25th March at Deichmann Bjørvika in Oslo.

The course will be a mix of classroom, workshop, and socializing, and it’s aimed at people who are new to iPhones and want to learn how to use them with confidence. Our instructor, Tommy Mikalsen, is an experienced icy-home technician who has worked with many elderly people and helped them get started with their smartphones. He knows how to explain things in a simple and easy-to-understand way, and he’s always happy to share his funny anecdotes from his experiences.

During the course, you will learn the basics of iPhone usage, such as how to make and receive calls, send and receive messages, browse the internet, take photos and videos, and install apps. You will also get hands-on experience with your own iPhone and learn how to customize its settings and features to suit your needs.

But our course is not just about learning new skills – it’s also about socializing and meeting new people who share your interests. You will have the opportunity to interact with other iPhone users and exchange tips and tricks. You will also get to know our friendly and supportive staff, who will be there to assist you with any questions or problems you may have.

So don’t miss this chance to become an iPhone pro and join our free course for beginners. You don’t need to bring anything except your iPhone and a positive attitude. We will provide the rest, including refreshments and a comfortable learning environment. Register now by visiting Deichmann Bjørvika or contacting us at [insert contact information]. We look forward to seeing you there!

Publisert

Flytte epost fra en server til en annen

Noen ganger får vi forespørsler om å flytte e-post mailbox fra en e-post leverandør til enn annen, som f.eks one.com, outlook.com, gmail.com og over til en annen. Noen har egne domener de ønsker å flytte e-posten til.

Å flytte e-post server kan gjøres på 2 måter. Enten kan man flytte mx-pekeren i DNS til å peke til ny e-post server, men man får ikke med den gamle e-posten som ligger lagret på serveren. Den serveren som holder e-postboksen din er en IMAP-server, og den serveren som sender e-posten din er en SMTP-server.

Når du bruker en e-postleverandør og et e-postprogram som støtter IMAP-protokollen, så lagres e-postmeldinger og mapper på IMAP-serveren i stedet for lokalt på datamaskinen eller enheten din. Dette gjør det enklere å få tilgang til e-post fra flere enheter, og du kan synkronisere endringer på tvers av enheter.

Hvis du bestemmer deg for å bytte e-postleverandør, vil du imidlertid ikke automatisk ha tilgang til tidligere e-postmeldinger og mapper som er lagret på den gamle leverandørens IMAP-server. For å få tilgang til disse tidligere meldingene og mappene, må du synkronisere IMAP-serverne mellom den gamle og den nye leverandøren. Dette betyr at du overfører alle e-postmeldinger og mapper fra den gamle IMAP-serveren til den nye IMAP-serveren.

Verktøyet imapsynch er en løsning som kan hjelpe deg med å synkronisere IMAP-servere. Det kan overføre alle e-postmeldinger og mapper fra en IMAP-server til en annen, og det kan gjøre dette på en måte som tar hensyn til eventuelle endringer eller slettinger som har skjedd på den gamle serveren etter at du har begynt å bruke den nye.

Ved å bruke imapsynch eller en annen lignende løsning, kan du enkelt flytte e-post fra en e-postleverandør til en annen uten å miste tilgang til tidligere meldinger og mapper. Dette kan være spesielt nyttig hvis du bytter jobb eller ønsker å bruke en annen e-postleverandør enn den du har brukt tidligere.

Hvis du har flere dataproblemer eller har andre e-post problemer med Outlook eller Apple Mail kan du kontakte oss

Publisert

Installasjon av Sonos lydanlegg

Sonos installasjon og utbedringer av problemer i boliger

Sonos har blitt et populært valg for mange som ønsker å strømme musikk og radio trådløst i hjemmet. Men dessverre kan det være flere utfordringer som kan oppstå, som ingen lyd, hakkete lyd eller problemer med pålogging eller tilknytting til andre enheter.

Heldigvis er det hjelp å få. Firmaet Eplecheck AS i Oslo og Viken tilbyr nå installasjon og utbedring av Sonos-systemer i boliger. Tommy Mikalsen og hans team er erfarne IT-teknikere og pedagoger som kan hjelpe deg med å få Sonos-systemet ditt oppe og går på en rask og effektiv måte.

Uansett om du trenger hjelp med å sette opp et nytt Sonos-system, eller om du har eksisterende utfordringer med et eksisterende system, kan Tommy og hans team hjelpe deg. De har bred erfaring med Sonos-teknologi og kan løse de fleste problemer på en enkel og forståelig måte.

Så hvis du ønsker å nyte trådløs musikk og radio i hjemmet ditt uten problemer, kan du kontakte Eplecheck AS for installasjon og utbedring av Sonos-systemer i boliger i Oslo og Viken.

Vi støtter alle modeller av Sonos

  1. Sonos Beam: En kompakt og kraftig lydplanke som kan brukes til å koble til TV-en din og strømme musikk og lyd fra streamingtjenester.
  2. Sonos One: En allsidig høyttaler med innebygd stemmestyringsfunksjonalitet som kan brukes til å strømme musikk, radio og lydbøker.
  3. Sonos Move: En trådløs høyttaler som kan brukes både inne og ute, med innebygd batteri og WiFi-tilkobling.
  4. Sonos Play: En kraftig høyttaler med fem høyttalerelementer som gir en kraftig og detaljert lyd.
  5. Sonos Sub: En trådløs subwoofer som kan legges til et eksisterende Sonos-system for å øke bassresponsen.
  6. Sonos Connect: En enhet som kan kobles til eksisterende stereoanlegg og gjøre dem kompatible med Sonos-appen.
  7. Sonos Port: En enhet som gjør det mulig å koble til eksterne kilder, som en plattform eller en CD-spiller, til et eksisterende Sonos-system.
Publisert

Tommy Mikalsen – Senior IKT-tekniker hos Eplecheck As

Tommy Mikalsen er IKT-ekspert hos EpleCheck AS

Tommy Mikalsen

Tommy Mikalsen fra firmaet Eplecheck AS er en allsidig og dyktig IKT-tekniker og utdannet pedagog fra Universitetet i Oslo. Han har bakgrunn som både IT-sikkerhets ekspert og programvareutvikler, og har nå satt sin kompetanse og erfaring i tjeneste for eldre og seniorer i Oslo-området.

Eplecheck AS er et firma som bl.a. hjelper eldre og seniorer med å installere og sette opp WiFi, TV, TV-bokser, PCer, og Apple-produkter. Tommy har mange faste kunder, og er privatlærer innen IKT til berømte skuespillere som Liv Ullmann, Kari Simonsen og kulturpersonligheter som Irma Salo Jæger, Arve Tellefsen, May-Bente Bonnevie og mange fler. Han er kjent for å være en hyggelig nordlending som løser IT-problemer på en enkel og forståelig måte.

Tommy er en svært dyktig og omtenksom tekniker som tar seg god tid til å lytte til kundene sine og forstå deres behov. Han er alltid klar til å hjelpe og gjør alt han kan for å løse problemene på en effektiv måte.

Så hvis du eller noen du kjenner trenger hjelp med IT-problemer, kan du ikke trå feil med Tommy Mikalsen og Eplecheck AS. De vil gi deg en profesjonell og personlig service som vil gjøre at du kan bruke teknologien din på en enkel og bekymringsfri måte.

Kontakt oss for en hyggelig prat uten forpliktelse om dine IKT utfordringer