fbpx

Eplecheck AS ble kontaktet av Høgskolen i Innlandet for å hente ut forskningsdata som befant seg på floppydisker. Vi har utført slike jobber før for andre kunder, men det viste seg snart at det var ikke så enkelt å hente ut disse data. Vanligvis monterer vi opp slike eldre floppy-disketter i en vanlig floppy-drev, og bruker hfsutils til å hente dem ut via en møysommelig prosess, men vår floppy-drev greide ikke lese disse diskettene. Etter en del research fant vi ut at disse floppy-diskettene var skrevet tidlig på 90-tallet, og da var det et annet filsystem som brukte 400kb og 800kb floppy-disketter, og i tillegg fant vi ut at de proprietære floppy-drevene som Apple shippet med disse gamle MacIntosh benyttet variabel hastighet i motsetning til fast hastighet, som er standard idag. Dette betydde at den eneste måten vi kunne få ut disse data var å skaffe til veie en Mac som var produsert mellom 1989 og 1997 som hadde en spesiell versjon av MacOS.

Vi gjorde undersøkelser i vårt nettverk, fikk tak i en MacIntosh SE/30 som kunne håndtere disse floppy diskettene, men det viste seg at det manglet både tastatur og mus, og tillegg hadde en defekt kondensator som vi ikke hadde tid til å fikse før deadline.. det er vrient å få tak i fungerende reservedeler til disse over 30 år gamle Macintosh i Norge. Vi begynte å saumfare «Vintage MacIntosh»-miljøet i Norge etter disse eldre MacIntosh, men ingen kunne være behjelpelig. Det neste steget for oss var å begynne å lete i Skandinavia, og via en obskur annonse hos blocket.se fant vi en svenske som solgte en G3 Powermac. Etter litt undersøkelser fant vi ut at denne modellen sannsynligvis kunne hente ut data fra floppy-diskettene.

Vi var heldige, da denne svensken var bosatt i Sandefjord og kunne levere denne Powermac til oss iløpet av et par dager. Vi mottok Powermac, men den manglet både tastatur og mus, og det viste seg fort at man trengte Apple-mus og tastatur. Vi fant en annonse på Finn.no som solgte en brukt Apple-mus. Etter et par dager mottok vi Apple-musen, men manglet fortsatt tastatur, men vi gjorde et forsøk med å bare bruke mus. Vi satte opp en AFS nettverks-share på en Linux-maskin og greide koble den gamle Powermac på nettet via en nettverkskabel, men vi fikk en dilemma. Denne Powermac hadde dual-boot med MacOS 9 og MacOS X, men MacOS9 kunne ikke bruke nettverk og Mac OSX kunne ikke lese floppy-diskettene. Vi bootet inn i MacOS 9 og kopierte floppy-diskettene over til den interne harddisken. Deretter restartet vi Powermac og bootet inn i MacOSX og kopierte over data fra den interne harddisken ut til AFS nettverks share og slik kunne vi levere forskningsdata til vår kunde. Det betyr at nå har vi en G3 Powermac og en Macintosh SE/30 stående som vi kan bruke til å kopiere ut eldre Mac floppy-disketter hvis man har behov. Kontakt oss gjerne hvis du trenger kopiere ut gamle Mac floppy disker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *